Táborról - ismertetőAmire számíthatsz

Az ÁSZ IFJÚSÁGI SZÍNJÁTSZÓ TÁBOR először 2008 augusztusában
nyitotta meg kapuit a 10-13 és a 14-22 éves korosztályok számára.
2018 nyarán 14-22 éves fiatalok számára 2018 júliusában a

16. ÁSZ TÁBOR 
AZ ÁSZ 2018
10+1.

került megrendezésre…

Kattints a képre az albumhoz!

Az ÁSZ 2018 10+1 tábor programkínálata a korábbi évek 11 ÁSZ CLASSIC táborának, a 2015-ös év ÁSZ CHALLENGE táborának, a 2016-os ÁSZ PERFECT és a 2017 ÁSZ CHALLENGE X. táborainak tapasztalatait ötvözte. 

ÁSZ Tábor Ez a 11. évünk volt, ezért ebből az alkalomból, a tábor történetében először nem tíz, hanem tizenegy napos volt a tábor!!! Az ÁSZ 2018 10+1 tábor fókuszában természetesen ezúttal is a színjátszás állt, de a szakmai órák mellett változatos szabadidős programok is várták a táborozókat. A tapasztalat azt mutatja, hogy a késő délutáni és esti szabadidős programok jelentős szerepet játszanak abban, hogy a táborozás 11 napja alatt összetartó és hatékonyan alkotó teamek alakuljanak ki. 2018-ban a 13-22 éves korosztály 5 csoportban (max. 24 fő/csoport) folytatta a munkát színésztanárok és seniorok vezetésével. Az első napon a táborozóknak lehetőségük volt arra, hogy minden tanárral együtt dolgozzanak a "körforgó" keretében. A napot lezáró esti tábortűznél pedig sor került a táborozók kalandos csapatbeosztására. Először a csapattagok neveit soroltuk fel, a csapat tagok látták kivel dolgoznak majd együtt, de bizony hogy melyik tanárral, az csaka legvégén derült ki, amikor a tanárok felemelték annak a csapatnaka  sorszámát, amely a sajátjuk. Nagy őrület volt...

A 2. naptól kezdve a csoportok tanáruk vezetésével dolgoztak színházi projekteken. Az, hogy az adott csapat milyen projekten dolgozik 1/2/3 napon keresztül, az a challenge-nyitó napok reggelén megrendezett csapatversenyeken dőlt el. Amelyik csapat nyert a csapatversenyen, az nem csak az ÁSZ KUPÁÉRT folytatott pontversenyhez gyűjtött bóbuszpontokat, de elsőként választhatott a verseny előtt ismertetett challenge feladatok közül. ÁSZ Tábor Volt olyan challenge, amikor egy-egy fotót kaptak a csapatok, amelyek alapján 1/2/3 nap alatt kellett a tábor bármely szegletében előadást létrehozni. Volt, hogy zene, vagy egy-egy kisfilm szolgált ugródeszkául. Idén mesék és az adott napon megtörtént világtörténelmi/irodalmi/hétköznapi események jelentették a challengek kiindulópontját...

Miután a csapatok megszerezték feladatukat, azon kell dolgozniuk, hogy a bemutatók estéjére létrehozzanak egy-egy színházi projektet. Volt már challenge előadás a Duna parton, az egész tábor területén, a helyi medencében, vagy épp a helyi hotel pincéjében! 2017-ben minden csoport 3-3 előadást hozott létre, igen magas szakmai színvonalon. A munka mellett természetesen a csoportvezetők mindig szakítanak időt a színésztréningekre, kreatív- és önismereti játékokra, valamint az igen fontos „lelkizésekre” is. A bemutatónapok előadásait követően hajnalig tartó szakmai beszélgetéseken gondoljuk át együtt újra a látott projekteket.

A tábor utolsó előtti két napja azzal telt 2018-ban, hogy minden csapat kiválasztva egy előadást a challengeik közül színpadképes állapotba hozta a választott projektet. Az utolsó napon, az ÁSZ GÁLÁN - amelynek helyszíne a 2013 nyaráig a dorogi József Attila Művelődési Ház volt, 2014 és 2015-ben Szentenrén a PMK, 2016-tól pedig az új, korszerű gyömrői Hankó István Művészeti Központ klimatizált színházterme – minden előadás közönség előtt került bemutatásra.

A bemutató után a táborozók egyénre szabott, rövid írásbeli értékelést is kaptak a csoportvezetőtől, s a tanárok a jövőre vonatkozó szakmai tanácsokkal is rendszerint ellátják a diákokat. 

Ahogy már említettük, a színjátszó kurzusok után, délutánonként, seniorok irányításával, különféle szabadidős tevékenységekre is nyílik az Ász-ban lehetőség: pl. sportversenyek, fürdőzés, teázó, "játék- barlang", disco, Ki-Mit-Tud, Éjféli egypercesek, koncert is színesítik a programot. A versenyek, kalandjátékok során a csapatok pontokat gyűjtenek és a pontverseny eredményeként, az utolsó estén, kihirdetésre kerül, hogy ki nyerte az ÁSZOK ÁSZA KUPA nevezetű vándorserleget.

A nyári táborokkal, természetesen, az ÁSZ NAPOK nem érnek véget. Diákjaink év közben is tartják a kapcsolatot. Nem csak az interneten :-) Az ÁSZ közösség munkáját színjátszó fesztiválon nyert arany minősítés is fémjelzi. A rendszeres teázások, bulik mellett, az ÁSZ színjátszó kurzusok, és szombatonként az ÁSZ DRÁMAISKOLA is biztosítja, hogy a nyár elmúltával is legyenek diákjainknak ÁSZ napjaik.  

Drámaiskola

Kattints a képre az albumhoz!

Az ÁSZ DRÁMAISKOLÁNAK immáron 20 tanítványa a budapesti, a kaposvári és a marosvásárhelyi Színművészeti Egyetem hallgatója.

A Drámaiskoláról a honlap megfelelő aloldalán olvashatsz!
A munka folytatódik! Várunk!

 Híreket kaphatsz rólunk, ha bekapcsolódsz az ÁSZ FACEBOOK csoportba!