Táborról - ismertetőAmire számíthatsz

Támogatónk:

mora logo s

12 ÉV ÉRLELTE A TÁBOR PROGRAMJÁT

2019.01.01.

Az ÁSZ IFJÚSÁGI SZÍNJÁTSZÓ TÁBOR először 2008 augusztusában
nyitotta meg kapuit a 10-13 és a 14-22 éves korosztályok számára.
2019 nyarán 14-22 éves fiatalok számára júliusban a

17. ÁSZ TÁBOR,
az
ÁSZ RELOADED 

kerül megrendezésre…

Utolsó táborunk, az ÁSZ 2018 10+1 Challenge tábor programkínálata a korábbi évek tizenhat ÁSZ CLASSIC és ÁSZ CHALLENGE táborainak változatos programjait ötvözte. 2018 a 11. ász évünk volt, ezért ebből az alkalomból, a tábor történetében először nem tíz, hanem tizenegy napos volt a tábor!!! Az ÁSZ táborok fókuszában mindig is a színjátszás állt, de a szakmai órák mellett változatos szabadidős programok is várták/várják a táborozókat. A tapasztalat azt mutatja, hogy a késő délutáni és esti programok jelentős szerepet játszanak abban, hogy a táborozás napjai alatt összetartó és hatékonyan alkotó teamek alakulnak ki. 2018-ban a 13-22 éves korosztály 5 csoportban folytatta a munkát színésztanárok és seniorok vezetésével és ez így lesz a 2019-es ÁSZ 2019 RELOADED táborban. Az első napon a táborozóknak lehetőségük van arra, hogy minden tanárral együtt dolgozzanak az úgynevezett "körforgó" keretében. A napot lezáró esti tábortűznél pedig sor kerül a táborozók kalandos csapatbeosztására. 2018-ig mindig azt olvastuk fel,  hogy melyik tanárhoz ki került, de az elmúlt évben először a csapattagok neveit soroltuk fel, a csapattagok látták kikkel dolgoznak majd együtt, de az, hogy melyik ÁSZ tanár lesz a csapatvezető, az csak a legvégén derült ki, amikor a tanárok felemelték annak a team-nek a  sorszámát, amely a sajátjuk lett. Nagy őrület volt... 

2019-ben a horányi négy év után új helyszínre költözik a tábor. Ebből az alkalomból szeretnénk visszahozni több olyan programelemet, amelyek korábban szerves részei voltak  az ÁSZ TÁBOR-nak. Ennek köszönhető a RELOADED elnevezés. A korábbi években a 2. naptól kezdve a csoportok tanáruk vezetésével dolgoztak egy-egy színházi projekteken, míg a challenge struktúra megszilárdulása azt az újdonságot hozta, hogy a csapatok 1/2/3 napon keresztül dolgoztak két-három különböző projekten, melyek témája a challenge-nyitó napok reggelén megrendezett csapatversenyeken dőlt el. Amelyik csapat nyert a csapatversenyen, az nemcsak az ÁSZ KUPÁÉRT folytatott pontversenyhez gyűjtött bónuszpontokat, de elsőként választhatott a verseny előtt ismertetett challenge feladatok közül. Volt olyan challenge, amikor egy-egy fotót kaptak a csapatok, amelyek alapján 1/2/3 nap alatt kellett a tábor bármely szegletében előadást létrehozni. Volt, hogy zene, vagy egy-egy kisfilm szolgált ugródeszkául. Tavaly mesék és az adott napon megtörtént világtörténelmi/irodalmi/hétköznapi események jelentették a challengek kiindulópontját. Miután a csapatok megszerezték feladatukat, azon kellett dolgozniuk, hogy a bemutatók estéjére létrehozzanak egy-egy minőségi színházi projektet. Minden évben születtek kiváló előadások, és minden projekt olyan volt, amelynek alkotófolyamatából nagyon sokat tanultak az Ász diákok. A munka mellett a csoportvezetők mindig szakítanak időt a színésztréningekre, kreatív- és önismereti játékokra, valamint az igen fontos „lelkizésekre” is az ÁSZ TÁBOR-ban.
 
A challenge bemutatónapok előadásait követően hajnalig tartó szakmai beszélgetéseken gondoltuk át együtt a látott projekteket. A tábor utolsó előtti két napja azzal telt 2018-ban, hogy minden csapat kiválasztva egy előadást a challengeik közül színpadképes állapotba hozta a kiválasztott projektet. Az utolsó napon, az ÁSZ GÁLÁN - amelynek helyszíne a 2013 nyaráig a dorogi József Attila Művelődési Ház volt, 2014 és 2015-ben Szentendrén a PMK, 2016-tól pedig az új, korszerű gyömrői Hankó István Művészeti Központ klimatizált színházterme – minden előadás közönség előtt került bemutatásra.Az ÁSZ RELOADED táborban terveink szerint egy kétnapos challenge lesz, melynek bemutatóit kizárólag a táborozók látják majd. Ezt követően a csapatok öt napot dolgoznak majd egy újabb feladaton, amelynek végeredményét azonban az ÁSZ GÁLÁN, színházi körülmények között láthatják a táborozók a gála új helyszínén, a Zichy MIhály Művelődési Központban, Tabon.  Az ÁSZ GÁLÁRA, úgy mint eddig, mindenki meghívhatja barátait, családtagjait. A bemutató után a táborozók rendszerint egyénre szabott, rövid írásbeli értékelést is kaptak a csoportvezetőtől, s a tanárok a jövőre vonatkozó szakmai tanácsokkal is ellátják a diákokat.  

 
Ahogy már említettük, a színjátszó kurzusok mellett, délutánonként, seniorok irányításával, különféle szabadidős tevékenységekre is nyílik az Ász-ban lehetőség, és ez 2019-ben sem lesz másként: pl. sportversenyek, "játék-barlang" (póker, monopoly), "színjátékos terem", Ász medence (a tábor területén felállított medencékkel), disco, Ki-Mit-Tud, Éjféli egypercesek is színesítik a programot. Idén strandröplabda váltja fel a klasszikus röplabda meccset és reményeink szerint a csocsó is visszatér a programok közé.  A versenyek, kalandjátékok során a csapatok pontokat gyűjtenek és a pontverseny eredményeként, az utolsó estén, kihirdetésre kerül, hogy ki nyerte az ÁSZOK ÁSZA KUPA nevezetű vándorserleget. 
A nyári táborokkal, természetesen, az ÁSZ NAPOK nem érnek véget. Diákjaink év közben is tartják a kapcsolatot. Nem csak az interneten :-) Az ÁSZ közösség munkáját színjátszó fesztiválon nyert arany minősítés is fémjelzi. A rendszeres teázások, bulik mellett, az ÁSZ színjátszó kurzusok, és szombatonként az ÁSZ DRÁMAISKOLA is biztosítja, hogy a nyár elmúltával is legyenek diákjainknak ÁSZ napjaik.
  

Az ÁSZ DRÁMAISKOLÁNAK immáron 20 tanítványa a budapesti, a kaposvári és a marosvásárhelyi Színművészeti Egyetem hallgatója.

A Drámaiskoláról a honlap megfelelő aloldalán olvashatsz!
A munka folytatódik! Várunk!

 Híreket kaphatsz rólunk, ha bekapcsolódsz az ÁSZ FACEBOOK csoportba!